Hans Borrias: "Op Facebook hebben we de groep Bronovo MOET blijven. Met 3000 leden."
Hans Borrias: "Op Facebook hebben we de groep Bronovo MOET blijven. Met 3000 leden." (Foto: Magda de Vetten)

Verzet tegen sluiting Bronovo: 'Men wil dit ziekenhuis vermoorden'

"Mevrouw Bronovo zou zich in haar graf omdraaien als ze dit wist." De oprichtster van Bronovo zou beslist tegen sluiting van haar ziekenhuis zijn, denkt Hans Borrias. Hij wil het met een groep Hagenaars open houden.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Zijn twee kinderen zijn er geboren, zijn kleinzoon. Hans Borrias is enthousiast over ziekenhuis Bronovo. "Het is er ongedwongen, minder druk en je wordt er fijn geholpen. En het heeft een fantastische geschiedenis. De stichtster, mevrouw Bronovo, heeft het ziekenhuis opgericht uit naastenliefde."

Volgens de plannen van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) gaat het Bronovo in 2024 dicht. De ontmanteling is al begonnen, vertelt Hans. "Bronovo is nu een 'weekziekenhuis'. Het is in het weekend gesloten. En je kunt er niet meer terecht voor spoedeisende hulp. Daardoor zijn er nog maar twee plekken in Den Haag waar je in geval van nood naartoe kunt: Westeinde en Haga."

"Dat is te gek voor woorden. Zo krijg je te lange aanrijtijden van ambulances. In de spits kun je niet eens bij het Westeinde komen. Verder heeft HMC met het aantal bedden geen rekening gehouden met de groei van de bevolking met 5000 mensen per jaar. Er zal steeds meer zorg nodig zijn."

Uit eigen ervaring weet Hans dat er in Den Haag nu al een tekort is aan spoedeisende hulp. "In mijn muziekcafé werd een vrouw onwel; we hebben 54 minuten op een ambulance moeten wachten. Ik moet er niet aan denken dat Den Haag door een grote ramp wordt getroffen."

Triest

De voorlichting van HMC is niet eerlijk, vindt Hans. "Die heeft het over modernisering van de zorg. Maar Bronovo moet sluiten omdat Westeinde technisch failliet is. Dat heeft centjes nodig. Bronovo is een ziekenhuis op dure grond. Daar kunnen veel huizen op gebouwd worden. Het is te triest voor woorden dat men een ziekenhuis wil vermoorden. Iets wat goed is, moet blijven."

Actie

Hans staat niet alleen. "We hebben een pagina op facebook: Bronovo MOET Blijven. Met 3000 leden. Eind deze week start een actie. We overhandigen flyers aan mensen in de buurt met de vraag die voor hun raam te hangen. Die flyers zijn volgende week ook bij buurtwinkels te krijgen. Of aan te vragen via bronovomoetblijven@gmail.com. Ik hoop dat je over een paar maanden overal in Den Haag die flyers ziet hangen. Dat is mijn mooiste droom."

Reactie HMC

Hoe reageert HMC op de kritiek van Hans? De kern van onze plannen is dat we de zorg dichtbij gaan verlenen: door huisartsen en specialisten in de wijk, laat een woordvoerster weten. "Dus minder zorg vanuit een ziekenhuis. Vanzelfsprekend is het drukker geworden op de spoedeisende hulp van HMC Westeinde. Hier waren we op voorbereid en we kunnen het ook aan. De capaciteit is gelijk gebleven", vervolgt ze. "Artsen en verpleegkundigen zijn van Bronovo naar Westeinde gekomen. De capaciteit op de spoedeisende hulp is uitgebreid met 9 kamers. En daarbuiten hebben we 80 extra bedden gekregen."

Meer berichten