Wethouder Saskia Bruines van de gemeente Den Haag en CEO van T-Mobile Søren Abildgaard openen het 5G Field Lab.
Wethouder Saskia Bruines van de gemeente Den Haag en CEO van T-Mobile Søren Abildgaard openen het 5G Field Lab. (Foto: Marcel Vrugtman)

5G-laboratorium geopend in Den Haag

Vooruitlopend op het volledig dekkend 5G netwerk in 2020 in Den Haag, opende de gemeente deze week samen met T-Mobile een heus 5G-laboratorium. In het zogenaamde 5G Field Lab kunnen innovatieve ideeën die met dit sneller en krachtiger dataverkeer mogelijk worden, in een vroeg stadium worden uitgetest. Daarbij worden zaken als privacy en gezondheid volgens wethouder Saskia Bruines niet uit het oog verloren.

Den Haag - Het Lab werd verleden week officieel geopend door wethouder Saskia Bruines van de gemeente Den Haag en CEO van T-Mobile Søren Abildgaard. Vanaf deze week kunnen scholen en bedrijven in het 5G Field Lab op het T-Mobile hoofdkantoor in Den Haag experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen.
Eerder dit jaar kondigden T-Mobile en de gemeente Den Haag al gezamenlijk proefprojecten met 5G-technologie aan. Het Field Lab is het eerste van drie 5G- onderzoekslocaties in de stad. Binnenkort volgen ook het Living Lab Scheveningen en een onderzoekslocatie bij The Hague Tech. De onderzoeklocaties zijn een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen T-Mobile en de gemeente Den Haag om de hofstad in 2020 als eerste stad van Nederland te voorzien van een volledig dekkend 5G netwerk.

Het 5G Field Lab biedt een vooruitblik op de toekomst. Verschillende T-Mobile- partners gaven de wethouder tijdens de opening een voorproefje van wat er mogelijk is met 5G, zoals de community-app, Veilige buurt, die alle met 5G verbonden brandmelders toont. Wanneer bijvoorbeeld het brandalarm afgaat van iemand die slecht ter been is, krijgt de gehele buurt een melding, zodat zij te hulp kunnen schieten. In Dordrecht waren de eerste test resultaten positief. Een andere toepassing is VRiendje. Een social virtual reality platform dat mensen op gescheiden locaties met elkaar in contact brengt. Zelfs als ze daar fysiek niet toe in staat zijn. Start-up Crossyn zorgt ervoor dat de zeven miljoen auto's in Nederland slimmer worden op basis van connectie. Spacetime Layers tenslotte is een app die mensen kan 'verplaatsen' naar dezelfde plek, maar dan 100 jaar terug in de tijd. Ook wordt uitgelegd hoe het er toen uitzag. Wethouder Saskia Bruines vindt dat het 5G-netwerk biedt Den Haag maatschappelijke en economische kansen biedt. Wel is er volgens de wethouder ook oog voor maatschappelijke gevolgen zoals privacy en gezondheid. "Met T-Mobile hebben we afgesproken dat bij proeven goed gecommuniceerd wordt met de directe omgeving."

Meer berichten