Een kapotgeschoten school is een vreemd gezicht in ons land, maar de dagelijkse werkelijkheid voor meer dan 1,5 miljoen kinderen in het noordwesten van Syrië.
Een kapotgeschoten school is een vreemd gezicht in ons land, maar de dagelijkse werkelijkheid voor meer dan 1,5 miljoen kinderen in het noordwesten van Syrië. (Foto: )

Gebombardeerde school op het Plein in Den Haag

Op 25 september staat er op het Plein in Den Haag een kapotgeschoten school. Het vormt de achtergrond voor de overhandiging van 40.000 handtekeningen van Nederlanders. Hiermee vraagt Save the Children aandacht voor de benarde situatie van kinderen in oorlogsgebieden.

Den Haag - Een kapotgeschoten school is een vreemd gezicht in ons land, maar de dagelijkse werkelijkheid voor meer dan 1,5 miljoen kinderen in het noordwesten van Syrië. In de Syrische regio Idlib leven kinderen dagelijks in onveiligheid. Hier vindt de eindstrijd van de oorlog plaats. Tussen de kapotgeschoten huizen en ruïnes leven ruim 3 miljoen burgers, van wie de helft kinderen. 650.000 duizend kinderen uit het noordwesten van Syrië zitten noodgedwongen thuis. Het is te gevaarlijk om naar school te gaan. Bovendien is meer dan de helft van alle schoolgebouwen onbruikbaar. Ze zijn verwoest, beschadigd of worden gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen. Met de schoolklas op het Plein in Den Haag vraagt Save the Children aandacht voor alle kinderen die vanwege oorlog niet naar school kunnen.

Petitie-uitreiking

Jeugdambassadeur Ahmad (15) was lange tijd één van de kinderen die door onveiligheid niet naar school kon. Met zijn familie vluchtte hij voor het gevaar vanuit Syrië naar Libanon en daarna naar Nederland. Ahmad reikt – samen met een klas Haagse schoolkinderen - een petitie uit. "Meer dan 40.000 Nederlanders hebben, net als ik, de petitie van Save the Children getekend. Hierin staat dat kinderen recht hebben op veiligheid, gerechtigheid en onderwijs. Ik ben blij dat wij alle kinderen die in onveiligheid leven zo een stem kunnen geven." Kamerleden van onder andere het CDA, GroenLinks, SP en de ChristenUnie zijn aanwezig om een reactie te geven op de petitie. Ook de Gemeente Den Haag, als stad van Vrede en Recht, is vertegenwoordigd.

Meer berichten