Det Regts wil dat er een P&R komt bij het begin/eindpunt van tram 16/17. (Foto: Peter van Zetten)
Det Regts wil dat er een P&R komt bij het begin/eindpunt van tram 16/17. (Foto: Peter van Zetten) (Foto: )

VVD Den Haag wil dat Van Asten ingrijpt

Opstoppingen in Wateringseveld

Raadslid Det Regts (VVD) wil dat de files in Wateringse Veld worden aangepakt en gaat deze week schriftelijke vragen stellen aan het gemeentebestuur. "Als er op de snelweg (A4) of de Wippolderlaan een ongeval gebeurt, staat het in de wijk helemaal vast."

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag - Door al die verkeersopstoppingen worden de bewoners geteisterd door overlast vindt Regts en ze roept het gemeentebestuur op om maatregelen te nemen. Volgens haar staan in die files vooral mensen die naar hun werk moeten in de stad – "Het zijn geen dagjesmensen of badgasten" – en kost al dat stilstaan de Haagse economie teveel geld.

"Op korte termijn kan je met borden het verkeer om de wijk heen leiden. Verder kan er structureel ingegrepen worden door het terrein bij het begin/eind punt van tram 16 en 17 te kopen van de gemeente Wateringen en daar een parkeer- en reisvoorziening (P&R) te maken. Van daaruit kunnen forenzen dan rechtstreeks met de tram richting het centrum van Den Haag reizen", zegt Regts.

Ze verwacht dat er zo minder verkeer door de wijk zal gaan en daardoor aanzienlijk minder verkeer door de stad. Overigens vindt Regts dat bij die P&R dan meteen een koffietentje gebouwd kan worden voor de wachtende forenzen. "Het past allemaal binnen het beleid van de coalitie", zegt ze.

'We zijn er ook voor dat auto's door kunnen rijden'

Uiteraard wordt Regts in haar visie gesteund door Frans de Graaf, fractievoorzitter van de Haagse VVD maar al bijna 2 jaar ook bewoner van Wateringse Veld. Uit eerste hand kan hij vertellen wat er speelt in de wijk. "Ik zie dat het hier regelmatig vast staat. In de ochtend- en avondspits maar ook als er iets is gebeurd op de A4. Dan gebruiken automobilisten de Laan van Wateringse Veld – doorgaans een vrije baan van bijna 3 kilometer – als een sluiproute. Die staat dan van begin tot eind helemaal vol.

De Graaf wijst erop dat er aan die laan 2 basisscholen zijn gevestigd. Verder is er ook een winkelcentrum en steken veel mensen de weg over. "Ongelukkig dat het dan zo vol staat met sluipverkeer", zegt hij. Maar de VVD is toch de partij van de auto's? "Dat klopt! Maar we zijn er ook voor dat ze door kunnen rijden. Daarom willen we maatregelen", zegt hij.

Volgens hem leeft het heel breed in de wijk. "Een tijdje geleden was ik bij een vergadering van de wijkorganisatie en de helft van de avond ging het hierover. Het is dus een serieus probleem. Sommige mensen zeiden dat ze op de momenten dat het vast zit de wijk niet uit kunnen komen. Voor anderen was het al moeilijk om de straat over te steken", vertelt hij. Tenslotte wijst hij er op dat een P&R niet het tovermiddel is maar het is één van de oplossingen om het sluipverkeer tegen te gaan. "En dan gewoon met de tram verder reizen", zegt hij.

Meer berichten