Het team van Schilderswijk met twee jongeren als coach: "Ik zie dat ze het naar hun zin hebben."
Het team van Schilderswijk met twee jongeren als coach: "Ik zie dat ze het naar hun zin hebben." (Foto: Magda de Vetten)

Walking football in Zuiderpark: 'Ze vinden het geweldig erbij te horen'

Meer bewegen en minder eenzaamheid. Dat is het doel van walking football. In het Zuiderpark was afgelopen zaterdag een toernooi.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Buikjes en grijze haren zie je bij walking football iets vaker dan bij 'gewoon' voetbal. Het is dan ook een sport voor 60-plussers. Ze voetballen op een kleiner veld en mogen niet rennen of slidings maken. "Dit toernooi is een mooi middel om mensen enthousiast te krijgen voor walking football", zegt organisator Anton Nijboer. "Dat is nodig, want ouderen zien er tegenop om uit hun luie stoel te komen. En om ergens naartoe te gaan waar je niemand kent. Het werkt 't beste als je meegaat met een buurman of een oude voetbalmaat." In de Schilderswijk is dat gelukt. Dat kwam door de man die daar de buurtpreventie aanstuurt. Hij zei: 'Wij gaan meedoen'. Alle mannen van de preventie daar vormden een team. En als je meedoet, vind je het leuk." "Sportief bezig zijn is niet alleen gezond", zegt Nijboer. "Het is ook goed tegen eenzaamheid. Nu is niet iedereen eenzaam, maar mensen krijgen wel meer contacten en maken nieuwe vrienden. Je geniet van de kleedkamerhumor. Er wordt wat afgekletst door die oude mensen, haha. Sommige spelers kunnen amper lopen of hebben twee nieuwe heupen. Maar ze staan er wel. Ze vinden het geweldig om erbij te horen." Spelers van Schilderswijk komen bezweet het veld af na een wedstrijd tegen Voorschoten '97. Waarom doet Taha Rahmun mee? "Omdat ik van voetbal hou. Ik heb altijd gevoetbald. Ik heb er plezier in. Je bent bezig, je bent in beweging. En je legt contacten." Vrijwilliger Abdelilah Douiri coacht de mannen. "Ik vind het belangrijk hen aan het bewegen te brengen. De eerste keer hadden ze moeite met alles: opdrukken, buikspieroefeningen. Ze konden niks. Maar nu ze elke week trainen, maken ze grote sprongen. Ze doen het heel goed op toernooien." Izaak Santoe bevestigt dat. "Voor dit clubje begon, had ik jarenlang niets gedaan. Ik kon me 1 à 2 keer opdrukken. Nu kom ik makkelijk aan de 10 keer." Coach Abdelilah: "Vóór het sporten drinken we altijd een bakje koffie of thee. De mannen komen uit hun isolement." Speler Ali Elhachimi: "Bij dit soort evenementen heb ik mensen van ADO Den Haag leren kennen. Het zijn allemaal vrienden geworden. Door het voetbal heb ik contacten gekregen buiten de Schilderswijk." "Ik zie dat ze het naar hun zin hebben, met elkaar lachen", zegt Abdelilah genietend. "Daar word ik heel gelukkig van. Dat gevoel kun je niet met geld kopen." Interesse? Mail a.nijboer@adodenhaag.nl

Meer berichten