Foto: Edwin Weers Fotografie

Ervaar het leven in armoede in het Krap-Bij-Kas-Huis


Hallo. Ik ben Beata. Welkom in mijn wijk en mijn huisje aan de Rederijkerstraat. Ik woon hier nu een kleine 4 maanden. Samen met mijn 7-jarige dochter Sofie en onze ouwe trouwe viervoeter Snuffie. Een half jaar geleden ben ik gescheiden van Rob. We waren al 10 jaar samen, maar de laatste jaren kwam ons huwelijk onder druk te staan.

Den Haag -  Zo begint het verhaal van de bewoonster van het Krap-Bij-Kas-Huis aan de Rederijkerstraat, in Moerwijk. Dit tijdelijke huis is een initiatief van Schuldenlab070, Haag Wonen en Onzichtbaar Den Haag. Kringloop Den Haag heeft gezorgd voor de spullen om het huis in te richten. Het huis werd woensdag 25 september geopend door wethouder Bert van Alphen (armoedebestrijding).

Eigen schuld, dikke bult?
In het Krap-Bij-Kas-Huis stap je letterlijk het leven binnen van iemand die in armoede leeft. Je beleeft er een spannende en confronterende ervaring vol verhalen van ervaringsdeskundigen, gesprekken en discussies. Samen bespreek je hoe je omgaat met de dagelijkse dilemma's waar je tegenaan loopt als je weinig te besteden hebt. En de vooroordelen die er zijn over mensen met schulden. Tijdens het bezoek maak je keuzes, zoals Beata die dagelijks moet maken. En maak je aan het eind de confronterende balans op.

Zelf ervaren
Bert van Alphen: "Ik wil dat heel Den Haag zich bewust is van het feit dat er mensen zijn die met heel weinig geld moeten rondkomen. Om die mensen te ondersteunen heb ik heel Den Haag nodig. En niet alleen 'elkaar kennen', maar weten welke problematiek er is en kijken op welke wijze je hier een bijdrage aan kunt leveren. In het Krap-bij-kashuis kunnen we dit nu ervaren."

Sociaal incassobeleid
Ria Koppen, financieel bestuurder Haag Wonen: "Haag Wonen vindt het ontzettend belangrijk om oog te hebben voor financieel kwetsbare huurders. Wij houden onze huren bewust laag en we hebben een sociaal incassobeleid. We zoeken direct persoonlijk contact met mensen die moeite hebben om hun rekeningen te betalen en zoeken samen een oplossing. Samen met de bewonerscommissie zijn we bezig om deze huizen te verbeteren en energiezuiniger te maken. Dat kan flink schelen in de energielasten en dat is goed voor mensen met een kleine beurs."

Onzichtbaar
Corrie Sekrève, buurvrouw en voorzitter van de bewonerscommissie: "Ik woon met veel plezier in deze buurt. We lopen de deur niet plat als buren. Wel zien we elkaar hier vaak in de binnentuin. Dat zorgt voor saamhorigheid. We zijn blij met de verbeteringen die er aan zitten te komen, zoals dubbelglas en isolatie. De huur is hier voor ons nog betaalbaar en dat is heel belangrijk. Als mensen schulden hebben, houden ze het heel erg binnenshuis. Schulden blijven daardoor erg onzichtbaar voor elkaar."

"Confronterend!"
De eerste bezoekers van het Krap-Bij-Kas-Huis zijn onder de indruk:
- "Indrukwekkend en beangstigend dat mensen zo kunnen leven. Heb ik respect voor."
- "De dilemma's die worden voorgeschoteld geven een klein inkijkje in de dagelijkse stress en onrust. Hoe klein dat inkijkje ook is, het maakt een grote indruk."
- "Het levert bijzondere gesprekken op. Gesprekken die je eigen mening weer wat nuanceren, bijstellen of veranderen."
- "Confronterend! Elke keuze heeft consequenties. En soms zijn keuzes geen keuzes."

Het Krap-Bij-Kas-Huis bezoeken?
Het Krap-Bij-Kas-Huis is te bezoeken tot en met dinsdag 1 oktober. Er zijn elke dag 3 rondreizen, om 9, 12 en 15 uur. Meer info en aanmelden via schuldenlab070@denhaag.nl.


 

Meer berichten