Nelson Tausk (filmmaker), Ruben Macinroy (Daan), Rosephine Nederhorst (Kim)
Nelson Tausk (filmmaker), Ruben Macinroy (Daan), Rosephine Nederhorst (Kim) (Foto: )

'Rimboesaus' wint eerste prijs op filmfestival

De film 'Rimboesaus' van de 17-jarige Nelson Tausk, vwo-leerling van Maris Belgisch Park, heeft de eerste prijs gewonnen in de categorie fictie tijdens het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS).

den haag - De jury loofde de korte film om zijn vakkundige kwaliteit van vertelling en vormgeving. Inhoudelijk snijdt het verhaal de nog altijd heersende westerse stereotype opvattingen aan over Afrikaanse volken. Daan, kind van een witte vader en zwarte moeder, komt via zijn schoolvriendin Kim in aanraking met een volslagen overtrokken, doorgeslagen cultuurannexatie. Kims moeder Sandra draagt het Afrikaanse continent van binnen en buiten letterlijk een warm hart toe. Tegelijk ervaar je als kijker de goedbedoelde maar misplaatste witte weergave van de zwarte cultuur zonder dat je de verwerpelijkheid voorgeschoteld krijgt, die van openlijk racisme uitgaat.
De kracht van de film zit nu juist in die onderhuidse, confronterende subtiliteit waarmee de Westerse wereld denkt te weten hoe alle zwarte mensen wel zullen zijn. Dat daarmee een ongemakkelijk stempel wordt gedrukt op het verloop van de relatie tussen Daan en Kim lijkt moeder Sandra zich niet te beseffen. Nelson Tausk heeft de witte, blinde vlek van alledag uiterst knap vertaald naar het huiskamergesprek, waardoor het thema niet alleen herkenbaar wordt maar ook tot dialoog uitnodigt.

Meer berichten