Pauline Krikke stapt op als burgemeester van Den Haag

Pauline Krikke, de burgemeester van Den Haag heeft zondagmiddag in een verklaring op Instagram laten weten dat ze opstapt. Op de site van de Gemeente Den Haag is het volgende te lezen:'Burgemeester Pauline Krikke heeft aan de Zuid-Hollandse commissaris van de koning met onmiddellijke ingang haar ontslag aangeboden.'

Foto en tekst: Martin Reitsma

Krikke kwam in de problemen na het vernietigende rapport over de vonkenregen tijdens de nieuwjaarsnacht in Scheveningen. Haar positie stond onder druk en haar rol daarbij werd scherp bekritiseerd. Ze had niet tijdig en adequaat laten ingrijpen. Haar positie als burgemeester van Den Haag was dan ook onhoudbaar geworden volgens velen. Het was afgelopen week al roerig in Den Haag, want ook het college viel nadat twee wethouders onderzocht werden voor corruptie.

In haar verklaring laat Krikke weten:

"Het zal niemand zijn ontgaan dat ik zelf ook onder vuur lig". Het aanstaande debat over het rapport wordt binnen en buiten het stadhuis al in alle hevigheid gevoerd en spitst zich steeds meer toe op mijn functioneren." Ze vervolgt: ,,Ik heb zojuist de commissaris van de Koning verzocht mij per onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest", aldus Krikke in de verklaring. Ze vertelde dat de beslissing haar zwaar is gevallen, maar dat ze ze de voortgang van het denken en doen in Den Haag niet in de weg wil zitten. Het resterende college zal zondagavond in een spoedzitting bij elkaar komen.

Via bijgaande video is haar verklaring te zien. https://youtu.be/slHJcBTwXr4

Meer berichten