Boks is een van de voorstellingen tijdens de Betovering. Foto: PR
Boks is een van de voorstellingen tijdens de Betovering. Foto: PR (Foto: EDWIN MENU)

Kinderen worden uitgedaagd en verrast

Van de redactie

Festival de Betovering

De twintigste editie van Festival de Betovering speelt zich van 18 tot en met 26 oktober op meer dan 55 plekken in Den Haag af. Kunstenaars en theatermakers uit binnen- en buitenland 'betoveren kinderen' tot en met 12 jaar met het mooiste, leukste, spannendste en meest ontroerende in ruim 500 voorstellingen en workshops. De Betovering is hét internationale kunstfestival voor de jeugd en verwacht dit jaar weer zo'n 25.000 bezoekers.

den haag - Kinderen ontdekken met de dansvoorstelling Dagdonker (4+) dat het donker niet altijd eng hoeft te zijn. In Geel (2+) ontstaat er een kleurrijke wereld als er een blauw meisje eindelijk omarmd wordt in een verder helemaal gele stad. Er is de fantasietaal-opera Jabber (5+), gezongen door vier vogels, over elkaar misschien niet verstaan, maar tóch begrijpen. Kijk, ik zoek! (6+) is een live geschilderd prentenboek over een wereld vanuit de ogen van een vreemdeling.

Stilzitten is volstrekt onmogelijk bij het swingende percussieconcert Sticks (4+) waarbij Oorkaan en Percossa Japans slagwerk combineren met Afrikaanse ritmes, minimal music, jazz, funk en dance. Bij Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt (8+) en bij De gebroeders Leeuwenhart (8+) geven ouders de verhalen van hun favoriete jeugdboeken via theater door aan hun kinderen.

Internationaal

De programmering bevat ook dit jaar weer een ruim aanbod aan internationale voorstellingen. Bijvoorbeeld de Zwitserse dansvoorstelling Joy (9+) die voor het eerst op Nederlandse bodem speelt. Een strakke choreografie in combinatie met charmant gewelddadige dansers doen het publiek geloven dat de dansers écht met elkaar in de clinch liggen.

Het publiek kan in een bijbehorende workshop het stagefighten ook zelf leren. De allerkleinsten kunnen genieten van de zacht verrassende, lieflijke dansvoorstelling Boks (1+) uit België, over de zoektocht naar de ander met een live gecreëerde soundscape of van Parallele Werelden (1+) uit Polen, met de mooiste werelden, ontstaan uit keukengerei en peulvruchten.
In onder meer het Mauritshuis, Theaterschool Rabarber, het Koninklijk Conservatorium, het Filmhuis en het Nederlands Dans Theater zijn er workshops. Er is een grote diversiteit in het programma: van vloggen en gifjes maken tot druktechnieken, van portretschilderen tot het mummificeren van je barbie, van Cajon, Drum en de Ukelele bespelen tot theater maken, en van Afro tot Iers dansen.
Het thema van de festivalcentra is de ruimte. De festivalcentra in Theater aan het Spui, Theater Dakota, Korzo Theater, Muzee Scheveningen en De Nieuwe Regentes worden in de herfstvakantie overgenomen door buitenaardse wezens, ruimteschepen en planeten. Daar kunnen de kinderen de hele dag terecht bij doorlopende workshops en om elkaar te treffen.
Kijk op www.debetovering.nl voor het complete programma, reserveringen en toegangsprijzen op www.debetovering.nl.

Meer berichten