Zorgmedewerkers proberen zich in te denken wat het is om oud te zijn. Foto: PR
Zorgmedewerkers proberen zich in te denken wat het is om oud te zijn. Foto: PR (Foto: KEES WINKELMAN)

Zorgmedewerkers zien in Outopia wat oud zijn betekent

Van de redactie

Onder het motto 'Later begint nu! 'is vandaag het project Oudtopia Den Haag van start gegaan. In Oudtopia kunnen (aankomend) zorgprofessionals, studenten en mantelzorgers aan den lijve ervaren hoe het voelt om oud en afhankelijk te zijn. Deelnemers stappen letterlijk in de schoenen van een oudere stadsgenoot en gaan op zoek naar hun eigen Oudtopia: de plek waar je op een aangename wijze oud wilt en kunt worden.

den haag - Op deze manier willen de betrokken Haagse organisaties en opleidingen aandacht vragen voor de zorg voor ouderen, nu en in de toekomst. Oudtopia is een initiatief van de gezamenlijke VVT-organisaties, zorgopleidingen en gemeente in Haaglanden. Ze slaan de handen ineen voor een duurzame toekomst van de ouderenzorg in de regio.
Met Oudtopia kiezen de Haagse initiatiefnemers bewust voor een persoonlijke benadering, dicht bij huis. In cultuurcentrum Mooof is een etage omgebouwd tot een ervaringshuis met een 'verouderingscarrousel'. Daar worden deelnemers stapje voor stapje ingewijd in de wereld van senioren. Ze kantelen hun blik tijdens de Boswankeling, kruipen in het brein van iemand met dementie, kijken en luisteren in de huisbioscoop naar de toekomstdromen van 85-plussers. En zo zijn er nog meer indringende ouderdomservaringen in Ervaringshuis Oudtopia.
Verderop in de stad zijn twee leegstaande vleugels van zorglocaties ingericht als 'Huize Oudtopia'. Daar worden deelnemers voor een dag of zelfs 24 uur opgenomen in een verpleeghuis. Wat betekent het als je je vertrouwde omgeving moet verruilen voor zo'n huis? Of om de regie over je leven uit handen te moeten geven? In twee escaperooms kunnen deelnemers met elkaar het levensverhaal van ouderen met onbegrepen gedrag reconstrueren.

Hoog tempo

Nederland vergrijst in een hoog tempo: van 1,3 miljoen 75-plussers nu naar 2,1 miljoen in 2030. Met de huidige tekorten aan personeel in de ouderenzorg vraagt dat om een andere benadering van de zorg voor ouderen in de stad. De initiatiefnemers van Oudtopia kiezen daarom voor een regionale ervaringsgerichte netwerkaanpak die Haagse professionals, zij-instromers, leerlingen, mantelzorgers en vrijwilligers in de stad met elkaar verbindt.

Meer berichten