Rutte onthult 7 meter hoog standbeeld Thorbecke op Lange Voorhout

DEN HAAG - Burgemeester Jozias van Aartsen is gastheer tijdens de onthulling van het monument voor Thorbecke door minister-president Rutte op zaterdag 11 februari 2017 aan het Lange Voorhout.

Het standbeeld is gemaakt door kunstenaar Thom Puckey (1948). Vanuit zijn 19e-eeuwse studeerkamer kijkt Thorbecke over zijn schouder de 21e eeuw in, onder meer naar een groep mensen die gelijkwaardig in overleg zijn. Het beeld heeft een dynamische structuur en is, inclusief voetplaat, ruim 7 meter hoog. Voor het standbeeld is gebruik gemaakt van een opvallende materiaalcombinatie van marmer en roestvrij staal.

Met de onthulling wordt uitvoering gegeven aan een initiatiefvoorstel van de gemeenteraad van Den Haag uit 2008 om naast de monumenten voor Johan de Witt, Johan van Oldenbarnevelt en Willem Drees, ook voor Johan Rudolph Thorbecke, de grondlegger van onze constitutionele monarchie, een waardig en tijdloos monument op te richten.

Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) woonde voor een belangrijk deel van zijn leven in Den Haag. In 1848 ontwierp Thorbecke de Nederlandse grondwet.

Meer berichten